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रसगुल्ले बनाने की सरल रेसिपी है: ( rasgulla recipe )

 

यहाँ रसगुल्ले बनाने की सरल रेसिपी है:


### सामग्री:

- 1 लीटर फुल क्रीम दूध

- 2 बड़े चमच्च नींबू रस या सिरका

- 1 कप चीनी

- 4 कप पानी

- 1-2 छोटे चमच्च गुलाबजल (वैकल्पिक)

- कुछ केसर के धागे (वैकल्पिक)

- 1-2 छोटे चमच्च इलायची पाउडर

- सजाने के लिए बारीक कटा पिस्ता या बादाम


### विधि:


1. **छेना तैयार करें**:

   - एक भारी तले में दूध उबालें।

   - उबालने के बाद, धीरे-धीरे नींबू रस या सिरका डालें और हल्के हाथों से हलका चलाते रहें।

   - दूध का पानी अलग होने लगेगा और छेना (पनीर) बचेगा।


2. **छेना को स्ट्रेन करें और धोएं**:

   - एक मुस्लिन कपड़े से छेना को छान लें।

   - छेना को सर्दी पानी में धो लें ताकि नींबू या सिरके का स्वाद हट जाए।


3. **रसगुल्ले का डोघा बनाएं**:

   - छेना को प्लेट पर रखें और हथेली से अच्छे से मसालें।

   - छेना को छोटे गोले बनाएं। हर गोला को अपने हाथों में गोल बनाएं।


4. **रसगुल्ले पकाएं**:

   - एक व्यापक पैन में चीनी और पानी मिलाएं और उसे उबालने दें।

   - उबालने पर रसगुल्ले के गोले धीरे-धीरे डालें।

   - पैन को ढककर मध्यम आंच पर लगभग 15 मिनट तक पकाएं।


5. **सजाएं और परोसें**:

   - 15 मिनट के बाद, वे दोगुने हो जाएंगे। गैस बंद करें और उन्हें ठंडा होने दें।

   - वैकल्पिक रूप से गुलाबजल, केसर धागे और इलायची पाउडर डालें।

   - अगर चाहें तो ऊपर से कटे हुए पिस्ता या बादाम से सजाएं।


6. **रसगुल्ले ठंडे या ठंडे परोसें**:

   - रसगुल्ले ठंडे या ठंडे करके परोसें। वे ठंडे होने पर सबसे अच्छे लगते हैं।


मजेदार होममेड रसगुल्ले का आनंद लें!

In English

Sure, here's a basic recipe for making rasgullas, a popular Indian sweet:


### Ingredients:

- 1 liter full cream milk

- 2 tablespoons lemon juice or vinegar

- 1 cup sugar

- 4 cups water

- 1-2 teaspoons rose water (optional)

- A few strands of saffron (optional)

- 1-2 teaspoons cardamom powder

- Chopped pistachios or almonds for garnish (optional)


### Instructions:


1. **Prepare the Chenna (Paneer)**:

   - Pour the milk into a heavy-bottomed pan and bring it to a boil over medium heat.

   - Once it boils, reduce the heat and add the lemon juice or vinegar gradually while stirring gently.

   - The milk will start to curdle. Once it completely curdles (the whey should look transparent and greenish), turn off the heat.


2. **Strain and Rinse**:

   - Place a muslin cloth over a large strainer and strain the curdled milk.

   - Rinse the chenna under cold water to remove any taste of lemon or vinegar.


3. **Prepare the Rasgulla Dough**:

   - Tie the muslin cloth with the chenna and hang it for about 30 minutes to drain excess water.

   - After draining, transfer the chenna to a plate and knead it well with the heel of your palm until smooth (about 7-8 minutes).


4. **Shape the Rasgullas**:

   - Divide the kneaded chenna into small equal-sized balls. Roll each ball between your palms to make them smooth and without cracks. They should be about marble-sized as they will expand when cooking.


5. **Cook the Rasgullas**:

   - In a wide pan, mix the sugar and water and bring it to a boil.

   - Gently slide the rasgulla balls into the boiling syrup. Cover the pan and let them cook on medium heat for about 15 minutes.


6. **Finish**:

   - After 15 minutes, they should have doubled in size. Turn off the heat and let them cool in the syrup for a while.

   - Optionally, add rose water, saffron strands, and cardamom powder to the syrup for enhanced flavor.

   - Garnish with chopped pistachios or almonds if desired.


7. **Serve**:

   - Serve the rasgullas chilled or at room temperature. They taste best when chilled.


Enjoy your homemade rasgullas!


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